Výběr členů

A1 SYSTEM® E.S.S. LLC LÉKAŘSKÝ DŮM V MEZIBRANSKÉ s.r.o. Architektonická kancelář VJEM Architektonická kancelář sm.A.A A1 LEKTOR® VT Centrum
Vývoj on-line a mobilních aplikací

Partneři

BOZPprofi.cz

Jsou konference přežitkem?

Jsou konference přežitkem?

Internet je dnes pro většinu lidí běžnou součástí života. Mimo jiné poskytuje i mnoho informací pro výkon profese. Ty jsou navíc aktuální a k dispozici jsou i více či méně fundované komentáře. Má tedy smysl fyzicky navštěvovat konference?

V průběhu roku se koná několik významných konferencí, např. 21. 11. 2017 III. ročník Konference BOZP.  Mají nám dnes ještě co nabídnout?

Na internetu je obrovské množství informací. A v tom je také jejich problém. Často najdeme protichůdné názory od lidí, které neznáme, a těžko se pak hledá pravda. Stačí se podívat na přípustnost elektronického školení BOZP (e-learningu), které je již zavedenou praxí, ale některé autority, včetně soudní znalkyně, stále tvrdí, že přípustné nejsou.

Vše, ať již informace na internetu nebo odborné časopisy, navíc často studujeme v běhu. Než si přečteme článek, 2x nám zazvoní telefon a přijdou tři e-maily s požadavky klientů.

Konference jsou ale trochu jiná káva. Vystupují zde často autority, jejichž názory jsou ve výsledku rozhodující a které jinak získat nemůžeme. Jde např. o pracovníky z ministerstva, z inspekčních a kontrolních orgánů apod. Ti často nepublikují, jejich vystoupení se nesmí nahrávat a v rámci své profese ani nesmí odpovídat veřejnosti na dotazy. Přitom ale spolurozhodují o „pravidlech hry“. Vědí, jak se bude postupovat v jakých případech, znají pozadí vzniku předpisů, tuší, kam bude směřovat další vývoj, o čem se mluví, jaká témata byla na stole a zamítnuta.

Jde tedy o výjimečné příležitosti získat skutečně kvalitní informace. Zároveň jde o informace koncentrované a i my se na jejich příjem soustředíme. Máme vyhrazený den, případně více, kdy pro okolní svět nejsme úplně dostupní. Vypínáme mobily a nejsme na mailech.

A pak je tu i ten nenahraditelný osobní kontakt s kolegy, s lidmi, kteří mají stejné starosti jako my, zažívají podobné situace jako my, kladou si podobné otázky jako my, získáváme rady k řešení určitých situací, dělíme se o své zkušenosti, můžeme si vzájemně postěžovat na zákazníky… Oběd, večeře a případně večerní setkání u piva dělá z dobré konference skvělý zážitek. Zjišťujeme, že v tom prostě nejsme sami.

 

Autor: Jiří Eder
Prezident ČKPB

Sdílet na: Sdílet na Google+ Sdílet na Facebooku Sdílet na Google+ Sdílet na Twitteru

20. 9. 2017

©2016 - 2017 Česká Komora Požární Ochrany a Bezpečnosti Práce, z.s.